2010/03/08 - 2010/03/30

En uppdatering om allt den senaste tiden

Måndagen den 8e mars stod jag inte ut längre med värkarna. Så kl 12 åkte vi in till förlossningen på Södertälje. Vi fick komma in till ett undersökningsrum där dom skulle mäta värkarna och lyssna på hjärtljuden på bebisen. Men det var något som krånglade med apparaten då den började plinga utan att någon visste varför. Så dom kolla hur öppen jag var istället. Och jag var öppen 5cm så vi fick stanna.
För att skynda på förloppet så blev jag tillsagd att jag skulle ut och knata i koridoren. Sagt och gjort. Vi gick där fram och tillbaka jag vet inte hur många gånger. Till slut vart det så tråkigt så jag började gå fram och tillbaka inne på mitt rum istället.
Några timmar senare kom barnmorskan som jag hade och skulle göra en ny undersökning. Och den visade att jag hade öppnat mig 1cm sen de att jag kom in. Så hon bestämde att dom skulle ta hål på hinnorna så att vattnet går för att värkarna skulle komma igång bättre. Det gjorde dom också då jag bad om lustgas efter ett tag. Men dom var inte tillräckligt kraftiga då jag efter ett tag även fick värkstimulerande dropp efter ett tag. Oj jäklar då tog det fart! Dom fick öka styrkan på lustgasen ganska snabbt efter att dom satt in droppen.
Efter ett tag så bad jag EDA (epidural) men det var tydligen försent för bedövning så det var bara att köra hårt med lustgasen... Jag minns att barnmorskan och undersköterskan som var hade hand om mig sa åt mig att ta bort lustgasen och andas vanlig luft när jag inte hade någon värk och jag vet att jag struntade i vad dom sa och när jag gjorde det så sa även Patrik åt mig att ta bort lustgasen och gjorde jag inte det när han sa till då tog han den ifrån mig...
Jag också väldigt duktig på att åla omkring i sängen när jag hade som ondast:p
När kl var 20.07 så kom den första krystvärken. Barnmorskan berättade hur jag skulle gör när jag hade en krystvärk och duktiga jag gjorde precis tvärtom!
20.13 så föddes Nova 19 dagar förtidigt. En liten tjej på 2890g och 46cm lång.
Jag tror nog inte att mackor och te har smakat så jäkla gott som vid fika studen efter att allt var klart.
Vi vart erbjudna ett familjerum som inte låg i anslutning till förlossningen och där hade dom inte heller personal under natten. Vi tackade nej till det rummet och Patrik fick åka hem. Mina föräldrar var snälla och kom och hämtade honom och innan dom åkte så var dom in på rummet (trots besöksförbudet) och tog en MASSA kort på lilla Nova. När dom hade åkt så la vi oss bekvämt för att sova.

Tisdagen den 9e kl 05 så vart jag väckt utav en sköterska tror jag det var som ville låna Nova och tittade på henne för att se hur hon mådde. Jag fick inte tillbaka henne utan hon var tvungen att ta med henne till ett undersökningsrum för att kunna undersöka henne bättre. Efter en stund kommer sköterskan tillbaka utan Nova och berättar att hon måste ligga i deras kuvös.
När Patrik kommer tillbaka på morgonen så går vi in och sätter oss hos Nova. Efter en stund så kommer barnläkaren och vill prata med oss och berättar då att han vill skicka iväg henne till Huddinge då hon har andingssvårigheter. Så jag och Patrik går bort och packar ihop våra saker och äter mat. Sen ska vi gå bort till Nova. Då ser vi hur ambulans männen håller på och kör iväg henne i en transport kuvös. Men jag e glad över att dom frågade om vi ville säga hejdå innan dom gick vidare mot hissen. Och det var väldigt jobbigt att stå där och titta efter dom där dom körde iväg med henne.
Södertälje fixade en taxi åt oss som dom betalde. Och jag lovar den taxi föraren kunde inte köra.
Ca en halvtimme efter att Nova kom till Huddinge så kom vi dit. Vi vart visade upp till neonatalen och in till rummet där hon låg. När vi kom så höll dom på att mata henne.
Dom tog flera olika blodprover på henne varje dag för att få reda på om hon var sjuk eller om det bara var så att det var mycket fostervatten kvar i lungorna. Och det var väldigt skönt att höra när dom berättade att det bara var mycket fostervatten.
Dom började med att sätta en cpap på henne som skulle hjälpa henne att andas samtidigt som den tröck ut fostervatten från lungorna hon fick även en sond.
Cpapen hade hon bara 2 dagar sen fick hon vara utan andningshjälp. Men tyvär så klarade hon inte de riktigt så då satte dom vanligt syrgas i näsan på henne som hon fick ha i 1 och en halv dag. När dom plockade bort den så anades hon jätte bra. Lite senare samma dag som dom hade tagit bort syrgasen så fick jag även ta in henne på mitt rum. Och skulle testa att sova med henne på rummet. På natten skulle jag både amma henne och ge henne mat genom sonden. Och det gick jätte bra. Nästa natt så skulle jag också få ha henne på rummet och då skulle jag bara amma henne så dom plockade bort sonden. Och det var även denna natt som var avgörnade om vi skulle få åka hem dagen därpå.
Och eftersom att natten gick så bra och hon käka med god aptit så skrev läkaren ut oss söndagen den 14e mars.

Nu har vi varit hemma från sjukhuset i 2 veckor och lilltjejen är 3 veckor gammal. Allt fungerar kanon bra och hon är hur snäll som helst!
Jag saknar dock en del utav sjukhustiden. Och det e inte sjukhuset jag saknar utan jag saknar den roliga personalen som var väldigt duktiga på att lugna en om man vart orolig.
Jag saknar även tjejen som jag delade rum med. Hon var lika gammal som mig men har gått igenom något som e betyligt svårare än de "lilla" jag var med om den första veckan i Novas liv...

Hade

16/3-2010

Har varit hemma i 2 dagar nu från obekväma sängar och fotöljer.
Och det e så skönt:p

Ont

Jag måste bara säga att det gör för jävla ont!

Och man ska ju slappna av och andas men det är ju inte så jäkla lätt de inte

4/3-2010

Imorn e det fredag och äntligen helg igen:p
Jag har börjat tröttna lite på magen då man inte kan röra sig riktigt som man vill med den... Fast samtidigt så e dt ju ganska mysigt att ha den där;)

På lördag så ska jag träffa min kusin med familj:) Det ska bli kul att träffa dem. Har ju inte sett dem sen i somras ute på landet.
Dom ska komma och titta på lägenheten och sen ska vi åka och fika så jag försöker komma på något mysigt fik men det står helt stilla i skallen på mig:( Men jag funderar på Cafè Tratten i Södertälje men det lär vi märka...

På lördag så har jag även gått 37 fulla veckor. Och det är lite spännande för nu så kan den ju verkligen komma precis när som helst. Så då e det ju bra att bebisens väska står packad och klar:p Min väska tänker jag packa om några dagar då jag klurat ut vad jag vill ha med mig för kläder:p

Något som jag verkligen inte förstår det är hur våran lilla lägenhet kan dra till sig så jäkla mycket damm! Jag dammsög hela lägenheten i förrgår och skurade golv och dammade av hyllor. Men idag så är det precis lika mycket damm igen. Vart kommer allt ifrån?
Man kanske får skaffa en såndär liten självgående dammsugare som får rulla runt här hemma hela tiden så kanske allt damm minskar lite:p

Nä nu ska jag ta en svängom men dammsugaren

Hade
RSS 2.0